Home > Anak, Berita > Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu (SAHUT)

Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu (SAHUT)

March 1, 2011

Intro

Anak tukar sekolah lagi, tak sampai seminggu berada di sekolah premier dia dapat tawaran ke Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu di Tajin kira-kira 8 km dari rumah . Punyalah dekat! Sekolah baru lak tu. Dia adalah antara pelajar 1st batch , 2nd intake di sekolah ini.

Di sini kita nak kongsikan beberapa keping gambar yang sempat kita snap. Tujuannya adalah untuk memberi gambaran lebih jelas kepada bakal-bakal pelajar sekolah SAHUT nanti. Maklumlah sekolah baru, kat HULU pulak tu.

Tentu ada ibubapa atau pelajar yang merasa curiga untuk menerima tawaran dari sekolah ini. Kita promote  sekolah ini kerana menyahut seruan penolong kanan sekolah tersebut . Sekolah ni belum ada pengetua lagi, mungkin bulan depan kot.

Entri ni agak panjang, minta maaf la…..

Lencana Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu. Berbentuk Galaksi, dan ada atom di tengah. Warna oren di tengah melambangkan daerah hulu terengganu. Makna warna-warna lain kita dah lupa, hehe…

Banner menyambut kedatangan pelajar-pelajar baru. Sekolah ini amat luas. Pelajar dibenarkan membawa basikal. Petang-petang bolehlah meronda keliling sekolah. Garage basikal disediakan.

.

.

.

Pintu pagar utama

.

.

.

Bangunan Pentabiran SAHUT. Setakat ini ada lebih 30 orang guru dan kakitangan di sini. Mana-mana guru yang minat bolehlah cuba memohon untuk mengajar di sini, ya.. (pandai je makcik ni!!). Kuarters guru dan kakitangan ada la. Jangan bimbang.

.

.

Pendaftaran pelajar di sini. Dalam dewan ni juga pelajar bermain badminton dan pingpong  setiap petang.

.

.

.Kantin@Cafeteria terbuka. Juga sangat luas. Pelajar boleh membeli makanan di sini hanya  pada waktu recess (kul 10 .45 kot) dan dari tengahari (lepas waktu lunch)  hingga pukul 4 petang…  Kalau curi-curi datang sini kena denda ketuk ketampi!! Hari Jumaat dan Sabtu,  bolehlah bebas membeli sampai 6 petang.

.

.

.

Kaunter tempat membeli di kantin. Serba oren…..

.

.

.

Menu…. ada mee siam laa…. :P

.

.

.

Ini pula Dewan Makan. Kita tak boleh nak curi-curi tengok sebab pintunya tertutup. Tapi dengar kata dalamnya luas betul.Makanannya pun okay….

.

.

.

Asrama pelajar perempuan. Siap berpagar. Asrama pelajar lelaki di sebelah depan.

.

.

.

Dorm pelajar perempuan. Bilangan penghuni 12 orang satu dorm. Ini rumah merah jadi semuanya pink dan peach. Kalau rumah biru, serba biru laa…. Nasiblah kalau pelajar lelaki dapat rumah merah. Sure terasa tidur dalam bilik princess!! Katil Wanie nun di atas sebelah kiri. Second intake, jadi semua katil bawah dah dimiliki :P

Pelajar di sini dikehendaki memakai seluar track ketika tidur. Pelajar lelaki lak kena pakai t-shirt berkolar sepanjang masa selain dari waktu sekolah. Kena smart memanjang. Tidur pun pakai t-shirt berkolar. Tak pe. Lama-lama jadi biasa.

.

.

.

Locker serba baru dan berkilat. Minyak wangi tak dibenarkan . Minyak atta tak apa pulak!   Deodorant digalakkan… Takut ketiak pelajar berbau lak, hihi…..

.

.

.

Bilik air. Tempat membasuh di luar bilik air. So, tak bolehlah nak berseluar pendek atau berkemban. Semua kena pakai seluar track dan baju t lengan panjang.

.

.

.

Asrama pelajar perempuan. ….

.

.

.

Talipon disediakan Jadi tak perlulah sibuk-sibuk nak bawa handphone. Bawa syiling banyak-banyak atau sediakan kad talipon.

Bilik untuk menggosok baju ada di depan dorm. Seterika pun dah ada. Bilik pantry belum siap lagi, kita nampak sinki je… mungkin lepas cuti sekolah ni semuanya siap. Bangunan ni baru, Bau kedai. Kooperasi pun belum dibuka. Insyaallah, akan beroperasi dalam masa terdekat lagi.

Surau ni pun besar. Boleh muat lebih 1000 orang. Bas juga dari yang latest, lupa lak namanya. Pendek kata serba serbi luas , besar dan baru. Jadi jika anak-anak kalian ditawarkan untuk bersekolah di Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu nanti, terimalah . Rugi jika menolaknya.

Pelajar-pelajar di sini semuanya nampak selesa dan gembira. Isha tu jeles tengok kakaknya dapat bersekolah di sini. Setakat ini pelajar-pelajar dari form1, form2 dan form4 ditawarkan di sini (melalui permohonan SBP, result upsr dan pmr  diutamakan straight A’s). Menurut penolong kanan SAHUT (kita lupa lagi namanya) , akan diadakan 3rd intake untuk form4. Nak cukupkan kuota, lebih kurang 50 orang lagi.

Oh ya, pelajar-pelajar di sini kena pakai kasut sepanjang masa (sandal tak dibenarkan). Selipar hanya untuk ke bilik air. Kasut kasual di luar waktu belajar (prep dan riadah)

Kalau ada apa-apa yang musykil jangan segan-segan nak tanya. Insyaallah, kita akan cuba jawab . Kalau tak pasti, kita akan refer balik pada Wanie, hehehe…..

Ibubapa dibenarkan (malah digalakkan) melawat anak-anak setiap jumaat dan sabtu dari 12 tgh hingga 6 petang. Wanie tu kalau boleh suruh kami datang setiap petang. :mrgreen:

Maklumat Tambahan

  • Pelajar-pelajar   diberi peluang untuk mengikuti kelas Tahfiz Al-Quran , kelas tajwid atau kelas iqra bergantung kepada kebolehan masing-masing. Kalau tak silap 2 kali seminggu. Guru-guru yang mengajar adalah dari sekolah IMTIAZ, dan ibubapa diminta memberi sedikit sumbangan .
  • Pelajar-pelajar dikehendaki membaca al-Quran setiap hari selepas maghrib dan sebelum tidur. Lights off pukul 11.30 pm  .
  • Ibubapa yang datang melawat (setiap jumaat dan sabtu) bermula dari tengah hari hingga 6 petang boleh berehat dan makan-makan di kantin di atas tu. Kantin juga dibuka ketika itu, jadi kalau tak sempat nak bawa apa-apa pun boleh beli di sana.  Tempatnya selesa, surau di sebelah je.

.

19 Mac 2011

.

.

.

Sesiapa yang meminati Farid Kamil bolehlah berjumpa dengan beliau sebagai Cikgu Roslan, guru disiplin.. haha..

.

.

.

Mesin coins untuk mesin basuh dah pun siap. Jadi sesiapa yang malas basuh baju cara manual bolehlah guna, ya.

.

.

.

Kuarters kakitangan @ guru-guru….

Oh ya, pengetua pertama sekolah ini akan mula menjalankan tugasnya secara rasmi pada hari Isnin 21 Mac 2011. Yang buat kami terkejut ialah pengetua tersebut ialah pengetua sekolah lama Wanie, Pn Hjh Ramlah Bt Endut. Semoga sekolah SAHUT ini menjadi kebanggaan kita semua di bawah pimpinan beliau nanti, insyaallah.

.

Isnin 22 Mac 2011

Pengetua baru dah sampai….. Puan Hajjah Ramlah Binti Endut, bertolak ke SAHUT dari SMK Seri Berang. Gambar-gambar di bawah adalah dari Fb SMK Seri Berang. Terima kasih diucapkan.

.

Hadir sebagai pengetua pertama SAHUT, Puan Hajjah Ramlah Bt Endut.

.

.

.

Puan Pengetua baru SAHUT bergambar bersama guru-guru dari SMK Seri Berang sebagai kenangan….

29 Macl 2011

Pelajar-pelajar 3rd intake mula belajar di Sahut. Tahniah kerana terpilih ke sekolah baru ini. Semoga dapat menyesuaikan diri seberapa cepat yang mungkin.

.

About these ads
  1. March 1, 2011 at 2:43 pm

    wah! canggihnya sekolah sekarang… sekolah kita dulu dapat almari petak macam gobok je empat segi… kantin pun makanan tak semeriah tu.. dewan makan apatah lagi!! tapi selamat menjalani rutin di sekolah asrama penuh wani!

    rutin yang penuh dengan prep.. hahaha

    • Tie
      March 1, 2011 at 3:26 pm

      Hehe…. kat sini kena pandai-pandailah belajar sendiri :P

  2. March 1, 2011 at 2:52 pm

    Wah seronoknya masuk sekolah baru yang baru siap. Tahniah Wanie. Berabis jugak bonda mengambil gambar tu.. he he.. Gambar tandas pun dia snap jugak. Kalau dia boleh terbang, sure ada gambar pemandangan dari atas bumbung sekolah.. :D

    • Tie
      March 1, 2011 at 3:27 pm

      Letih gak snap gambor-gambor ni. Ingat nak snap gambar kelas, tapi ada pulak pelajar yang tengah study. Malu kita, hehe…

      Memang kalau boleh terbang, kita nak snap dari atas! :lol:

      • March 2, 2011 at 11:04 am

        psst: len kali ajaklah maza snap2 gitew..
        kita bagi free of charge, volleh mak tie.. oppsss..

        hahahaha

        • March 2, 2011 at 4:51 pm

          ye lah.. kita main-main ambik gambar. Tapi maza tu sure ambik gambar model aje.. Kawe suka ambik gambar padang bola :D

      • Tie
        March 3, 2011 at 3:04 pm

        @ Maza dan Ismail,

        Kalian berdua ni lebih elok masuk ke Tasik Kenyir di sini. Banyak benda yang boleh disnap-snap. Memang sesuai laaa….

  3. DrSinga
    March 1, 2011 at 3:34 pm

    SAHUT !!
    .
    bestnya boleh bawak basikal!!!

    • Tie
      March 1, 2011 at 5:02 pm

      Kita tahu sorong basikal jer… :P

  4. March 1, 2011 at 4:56 pm

    mi asam tu macam mana ye?

    • Tie
      March 1, 2011 at 5:03 pm

      Err….

      Nanti kak tie try … Haha..

  5. March 1, 2011 at 5:26 pm

    tahniah wanie..teringin nak masukkan sikembar tu kat sini…tapi anak zan biasa biasa je kak..!

    • Tie
      March 1, 2011 at 5:33 pm

      Zan, setiap orang ada rezekinya tersendiri. Kak tik dulu tak pernah merasa bersekolah asrama. Insyaallah, peluang untuk sikembar tu masih banyak lagi.
      .
      .
      Teringin nak beranak kembar pulak!!! :mrgreen:

  6. zue
    March 1, 2011 at 5:35 pm

    tahniahlah…wanie dpt sek sains. sek baru segala nya baru.

    minyak attar sekrg dah mcm2 wangiannya x mcm zaman bapak2 kita puye le mengegat baunya kat hidung.

    • Tie
      March 1, 2011 at 5:44 pm

      Err….

      Ada ke minyak attar yang baunya sedap? Setakat ni kita tak pernah jumpa lak. Bila terbau je mulalah pening-pening….

  7. ima
    March 1, 2011 at 5:41 pm

    wahhh bertuahnya wanie…dapat masuk sek sains yang baru lagi tu…tahniah ye…tak rindu ke kak tie…wanie dah masuk asrama tu…kalau tidak pun kak tie mohonlah jawatan pengetua kat situ…hihihi(gurau je)

    • Tie
      March 1, 2011 at 5:47 pm

      Rasanya jawatan makcik kantin tu yang paling sesuai, ekekeke……

      Rindu ?

      Aderk! Masa ni la biasanya dia sibuk-sibuk berebut komputer dengan kak tie…

  8. March 1, 2011 at 6:00 pm

    cantik sekolah ni.. mesti sekolah baru kot.. tahniah wanie..!!

    • Tie
      March 2, 2011 at 6:47 am

      Sekolah baru, start 1-1-11. Tarikh pun cantik!

  9. March 1, 2011 at 11:59 pm

    Cantik sekolah tu. Untung pelajar2 yg dpt bersekolah di situ termasuk anak Tie.

    Anak2 saya tinggal yg lelaki aje yg masih bersekolah. Mereka tak minat nak menyahut masuk sekolah asrama huhuhu

    • Tie
      March 2, 2011 at 6:48 am

      Samalah dengan anak lelaki Tie tu. Kes malas nak urus pakaian sendiri. Makan pun memilih… anak-anak lelaki manja kot.

  10. March 2, 2011 at 7:05 am

    wahhh!!! skolah cantik!
    kalau bilik share 2 org lg bes heeeeeee~

    Wanie nak pulak dok asrama?

    • Tie
      March 2, 2011 at 1:21 pm

      Kat sini cuma ada dorm 12 orang. Masa anak bujang kak tie masuk MRSM Kota Putra, memang ada bilik 2 orang.

      Wanie dah biasa tinggal di asrama (4-5 hari), sejak dari sekolah rendah, sebab aktiviti luarnya seperti pertandingan catur, theater sains dsbnya.Lagipun di sini ada beberapa orang kawan2 dari sekolah lama dan baru.

  11. March 2, 2011 at 8:32 am

    wanie, jom tukar tempat nak. akak rasa nak gi sekolah baliklaaaaa klu dpt sekolah baru camni

    hihihi.

    tahniah wanie. belajar rajin2. basuh baju rajin2. jgn nak bawak balik baju busuk setiap minggu. mentang2 umah dekat. hihihi.(pengalaman sendiri :D )

    • Tie
      March 2, 2011 at 1:23 pm

      Hehe….

      Amboi… Angie bawa balik baju busuk, ya… Bertuah punya anak!!!

  12. March 2, 2011 at 11:03 am

    light of 11.30 aderkkkk… hehehehe

    psst: maza kira mahu memohon jawata di SAHUT itu jugalah… jadi tukang kebun!? sambil2 tu boleh lah tengok-tengokan wanie bagi pihak emak, volleh?

    ahaks…

    ..aduh! mana lak lerr helmet aku ni, siapa yg sorokan? nak cover dari sudip ni weiiii.. huhuhu…larikkkkk

    • Tie
      March 2, 2011 at 1:25 pm

      Maza, jawatan jaga ada tu, tiap hari boleh ronda-ronda keliling sekolah dengan basikal.

      Dalam masa sebulan tentu maza jadi sihat dan kuat serta slim semula, haha…

  13. nurul
    March 2, 2011 at 11:46 am

    wow..sekolah baru..untung gak jd 1st batch..semua masih baru dan cantik..masalah buli pun takde..1st batch la yg kena bentuk budaya sekolah..cabaran tu..

    tapi dok asrama ni asyik mengantuk je..kenapa ye??? org kata sbb makan nasi kawah..betulkah???

    nurul sekoleh kat rumah takde plak mengantuk kat sekolah..bila masuk asrama asyik nak tido je..

    • Tie
      March 2, 2011 at 1:30 pm

      Mengantuk tu sebab tak cukup tidur la tu. Budak2 asrama ni biasa tidur kul 12 mlm, bangun paling lewat kul 5 pagi.. berebut nak guna bilik air lagi.

      Tapi, ia adalah satu pengalaman yang indah. Setakat ni nampak penghuni di sana aman damai, tiada yang kecurian. Tak nampak pun guru-guru memantau. Masing-masing pandai urus diri sendiri, ke dewan makan, surau dan beriadah tepat pada waktunya.

  14. March 2, 2011 at 3:41 pm

    Psst.. tak der ke antoo Jepun berkawad tgh malam buta ke?

    tak pun antoo khurafat merayau2, menyeringai gitew..

    tak pun si pendamping malam menjengah2 kat tandas.. ahaks…
    hahahaha

    • Tie
      March 3, 2011 at 3:07 pm

      Ish.. Maza ni. Tak baik tak takut-takutkan budak-budak tu.

      Di sini semua okay. Kawasan tepi jalan Kg Tajin. Tak ada apa pun yang menggerunkan.

      • March 3, 2011 at 3:39 pm

        ooo gitew… selamat gitew..

        hahaha….

  15. March 2, 2011 at 11:41 pm

    wahh..
    suka tengok sekolah tu.
    Along lambat lagi, baru tahun 4.
    kena tunjuk gambar2 ni sebagai pemangkin semangat dia.

    • Tie
      March 3, 2011 at 3:10 pm

      Reen, eloklah beri dia semangat mulai sekarang. Memang itu tujuan kak tie tepek gambar banyak-banyak ni. Sebabnya sebelum ini tiada lagi info mengenai sekolah SAHUT ni.

      Mudah bagi ibubapa dan pelajar untuk refer nanti. Harap tiada yang fikirkan negatif mengenai entri ini. Kak tie betul-betul ikhlas memberi maklumat. Sebab masa dapat tawaran tu, kak tie cuba google untuk dapatkan info, cuma jumpa gambar2 luaran sekolah ni je.

  16. aida
    March 3, 2011 at 8:28 am

    bertuah wanie dpt masuk sek ni kak Tie.. kelengkapannya nampak cukup lengkap. ada kelas tahfiz dn tajwid pulak. penerapan displin tk pelajar pn bagus gak kan. kalau ada sek mcm ni tpt sy.. nak gak mohon utk anak2.

    • Tie
      March 3, 2011 at 3:15 pm

      Aida, semua pelajar2 di sini merasa bertuah. Senyum memanjang dan nampak seronok bersama kawan-kawan.

      Kak tie rasa lega dengan adanya kelas AlQuran tu. Suka sangat.

      Aida, boleh memohon walaupun jauh.. Ada pelajar2 dari Johor. Cuba minta lepas PMR, anak pun dah matang. Kalau anak aida dapat belajar di sini, kak tie boleh tolong tengok-tengokkan.. sebab boleh jumpa tiap minggu, insyaallah. Dekat sangat.

  17. suara
    March 3, 2011 at 1:56 pm

    Salam kak tie…
    Teringat zaman dedulu… time dok asrama.
    Best…
    Cakap kat Wanie, dia bertuah sbb dapat yg serba baru. So belajar baik-baik.

    • Tie
      March 3, 2011 at 3:17 pm

      Bukan setakat Wanie, kak tie pun teruja dengan sekolah baru tu. Rasa nak belajar semula, hehe….

  18. kaktiny
    March 3, 2011 at 4:17 pm

    dah namanya sekolah baru.. segar je mata memandang semua yang baru-baru.. rumput laman pun menghijau.. dinding pun terang berwarna.. bersih..

    untung wanie.. jadi antara pelopor sekolah.. perintis la ni kan.. hihihi…

    • Tie
      March 11, 2011 at 9:06 am

      Memang bertuah pelajar-pelajar di sini. Cuma hati kena tabah, maklumlah cabaran tinggal bersama kawan-kawan pelbagai sikap dan perangai. Kena pandai sesuaikan diri.

  19. yaya
    March 10, 2011 at 10:45 pm

    w0ow !!
    c0mey awh !!
    brsih ngad !!
    haha :D
    amik mne pic sume nim ?
    c0py erw ?
    ms0p 0stel aspuri kea wne ?
    haish !

    • Tie
      March 11, 2011 at 7:45 am

      Ambil gambar sendiri laa.. Takkan nak copy dari orang lain, nampak tak watermark tu ?
      Tulislah dalam bahasa yang betul. Makcik susah nak faham ni.

  20. m.adam
    March 12, 2011 at 11:46 pm

    huhuhuh……nie skul aku…..SAHUT….TERHEBAT….GEMILANG…..TERBILANG….
    RUMAH KUNING AKN MENJADI JUARA………..!!!!!! HIDUP SAHUT…HIDUP RUMAH KUNING….

    • Tie
      March 13, 2011 at 9:58 am

      Rajin-rajinlah belajar, ya nak!

      Besar nanti boleh harumkan nama ibu, ayah , agama dan bangsa.

  21. March 14, 2011 at 1:20 am

    kat sana ada ajk pengurusan surau tak atau di sbp lain digelar BADAR (badan dakwah dan rohani).. kalau ada boleh jalin ukhuwah dgn BADAR SERATAS(SAINS RAJA AZLAN SHAH, TAIPING).. klu belum ada usulkan pada ustazah..sekolah ni bagus siap ada kelas tahfiz dan tajwid..selamat maju jaya.. saya timbalan presiden badar seratas.. starzs_udin@yahoo.com(fb)..

    • Tie
      March 14, 2011 at 5:24 am

      Ada,BADAR….
      Ia diuruskan oleh pelajar senior, tingkatan 4. Kelas tahfiz dan tajwid tu akan diadakan nanti. Sekolah ni baru , guru pun masih kurang. Mungkin akan bertambah bila naik sekolah lepas cuti ni nanti.

  22. Ijan
    March 29, 2011 at 6:17 pm

    I LIke cikgu roslan aka farid kamil tu…hebat..hehehe..kak tie, sekolah ni yg dengan dengan junction besar nk masuk ke kuala berang tu ke? dulu (4-5 years ago) masa berulang alik tengok adik di MRSM kuala berang sekolah tu baru dlm pembinaan.

    • Tie
      March 29, 2011 at 6:30 pm

      Ijan, ada sorang lagi rupa macam Farid Kamil, student kat sana, kah kah… Anak kita yang cakap. Kak tie tak sempat nak teropong, hehe..

      Sekolah ni kat Tajin. Lebih kurang 10 min dari Bandar Kuala Berang.

  23. March 30, 2011 at 8:41 pm

    wah…bestnyer klau boleh nk msuk lar skolh ni mse 2013 6ti..cite2 sye mmg nk msuk skolh nie pon…past dgr crite skolh sahut ni lbih brsmgt rse nk hadpi upsr thun dpn…insyallah…

    • Tie
      March 30, 2011 at 8:44 pm

      Baguslah ada semangat macam ni. Belajarlah bersungguh-sungguh. Insyaallah, kalau ada rezeki boleh merasa bersekolah di sini. :P

  24. Nono
    April 5, 2011 at 4:13 pm

    wow wee~ best dapat sekolah baru. :D :D serba serbi baru… selesa!

    • Tie
      April 6, 2011 at 8:54 am

      Nono, kak tie sekarang di url lain… nanti kak tie antor mesej.

  25. Adila
    April 6, 2011 at 9:33 am

    kak tie pindah mana ni?

    • Tie
      April 6, 2011 at 10:09 am

      check email.

  26. nurul
    April 6, 2011 at 9:37 am

    kenapa akak pindah? patut la tiap kali datang melawat rasa lain macam je..

    • Tie
      April 6, 2011 at 10:09 am

      check email

  27. en_me
    April 6, 2011 at 3:51 pm

    kater xnak pindah lagikk.. uhuhu

    • Tie
      April 6, 2011 at 5:15 pm

      Memang taknak pindah, tapi terpaksa…. sedih gak. Silap diri sendiri, huhu…

      • gergasi
        May 12, 2011 at 2:18 pm

        boleh x bg no fon pejabat warden asrama lelaki x kt smk sains hulu trgganu

        • Tie
          May 12, 2011 at 2:47 pm

          Minta maaflah ya, saya tak dapat nak bantu.

  28. soffi
    April 17, 2011 at 10:00 pm

    TAHNIAH

  29. Budak baik
    April 23, 2011 at 8:54 am

    Boleh tumpang tanya, betul ke bulan 5 ni, sekolah SAHUT ni akan jadi tuan rumah kepada MAJLIS TADARUS AL-QURAN PERINGKAT NEGERI??? Sebabnya, saya ni peserta Hafazan Kategori Perempuan yang akan bertanding kat sini…jadi, saya tak pastilah sama ada betul ke tak saya bertanding kat sini…minta kerjasama…hehe

    • Tie
      April 29, 2011 at 8:08 am

      Kemungkinan besar majlis tersebut memang diadakan di Sahut , pada 6-7 Mei, kalau tak silap laa…

  30. gergasi
    May 12, 2011 at 2:17 pm

    ade sesape x leh bg no fon warden asrama lelaki smk sains hulu terengganu x..

  31. auzaie
    June 9, 2011 at 1:36 pm

    nice blog……:)

  32. fiq
    July 7, 2011 at 1:50 pm

    macam sms bagan datoh….dewan,dewan makan..dan dan surau

  33. nora_aton
    July 12, 2011 at 11:07 am

    nice blog!!!

  34. denana
    July 22, 2011 at 4:15 pm

    like this entry..ni pasal sekolah denana ni..ahaks

  35. zulhilmi
    August 21, 2011 at 3:50 pm

    boleh tak 4A !B je
    ke kene 5A gak

    • Tie
      August 21, 2011 at 4:09 pm

      Setahu saya kena dapat 5A(UPSR) dan 8A(PMR), tapi kalau dah rezeki mana tahu kan…

  36. Muhammed b. Zainul
    August 24, 2011 at 9:11 am

    Askm bon Courage! Felicitation, blogger SAHUT! Teruskan usaha anda, semoga sentiasa dikemaskini utk dapt maklumat terkini.
    Kalu tak faham apa yg sy ucapkan minta cikgu lan atau Cg Rafi translate !!!

    sekian, Bon Ramadhan! Eid Mubarak!

    • Tie
      August 24, 2011 at 10:18 am

      W’salam……. Insyaallah, akan cuba update lebih kerap. Salam ramadhan ..

  37. nurul ghah
    September 17, 2011 at 6:51 pm

    sekolah nie bkak bler????

    • Tie
      September 17, 2011 at 9:42 pm

      Awal tahun ni.

  38. nurul ghah
    September 17, 2011 at 6:56 pm

    skolah nie tgk x result trial pmr

    • Tie
      September 17, 2011 at 9:44 pm

      Keputusan PMR sebenar.

  39. September 17, 2011 at 9:40 pm

    nk masuk skolah asrama dapat bape A?????????

    • Tie
      September 17, 2011 at 9:44 pm

      Straight A’s diberi keutamaan.

  40. September 23, 2011 at 12:42 pm

    ni sk0lah bru agy??c0z nk pilih sbp ni tuk f0rm 1 ta0n dpn..

  41. Muhammad Faisal Zikri
    December 15, 2011 at 12:23 pm

    sbp yg sye minx d sklh nie dtlk..adkh skolah nie mmbuat panggilan 2..?

  42. December 15, 2011 at 12:41 pm

    sbp yg sye minx d sklh nie dtlk..adkh skolah nie mmbuat panggilan 2..?dn bla trikh pnggilan kdua yg akn dbuat..?

    • Tie
      December 15, 2011 at 10:34 pm

      Sama je dgn sbp lain… kalau ada kekosongan tentu tawaran utk kemasukan kedua dan ketiga. Atas rezeki masing2. Dan ada juga dah susah payah masuk, nak balik ke sekolah asal pulak.. Menyusahkan ibubapa sendiri jer… Niat bukan nak belajar tapi nak bermalas-malasan…

      • December 16, 2011 at 10:13 am

        adkh skolah nie jauh drpada bndr Terengganu…??

        • December 16, 2011 at 10:24 am

          Sekolah ni dekat Kuala Berang, Kira2 1 jam perjalanan dari Kuala Terengganu. Biasa student keluar beli brg di Kuala Berang…

        • December 16, 2011 at 10:41 am

          dorm lelaki ke dewan makan jauh ke..?

        • Tie
          December 22, 2011 at 6:11 pm

          Dekat jer… pejam mata pun sampai… :)

    • Tie
      January 20, 2012 at 7:42 pm

      Tunggu je laa kalau ada rezeki.

  43. sha
    December 15, 2011 at 10:08 pm

    npe xde inform ttg pemakaian seragm sekolah ni?at least stdnt form 1 dpt info n blh wt prsdiaan awl…

    • Tie
      December 15, 2011 at 10:33 pm

      Info apa pulak? Ni sekolah sbp, jadi sama je la dengan sbp lain. Lagipun masa dapat tawaran memang akan dilengkapkan dengan maklumat asas bukannya sebarang orang boleh masuk terus ke sini. Hanya yang layak je… straight A’s students.

  44. December 22, 2011 at 5:57 pm

    salam,,..akak,,klu result PMR 7A 1B mcm mn,,..??blh x klu nk mintak ke sklh nie,,..bukan ke subjek math dan sains diutamakan utk memohon ke SBP nie,,..

    • Tie
      December 22, 2011 at 6:14 pm

      Salam, Sebenarnya keutamaan diberikan kepada pelajar yang mempunyai keputusan 8A ke atas… Tapi tak tahu la kan, rezeki masing2… :)

  45. Tihah
    December 24, 2011 at 4:12 pm

    x sabar rasanya nak masuk sekolah nie….. nak belajar dengan bersungguh sungguh d’samping dapat merasa tinggal di sekolah baru………..hehe :D

  46. HAMBA JAHIL
    January 20, 2012 at 3:40 pm

    maknanya, pakaian seragam sekolah ni tudung putih, baju kurung putih, kain biru dan kasut hitam la ye?

    • Tie
      January 20, 2012 at 7:40 pm

      Ya, macam sekolah sbp lain juga.

  47. bdx ck0wla....
    January 22, 2012 at 4:22 pm

    nk tnye ckit….bju sklh msti kain c0tton k????klu kain lcin 2 x bley k???=D

    • Tie
      January 22, 2012 at 5:27 pm

      Kena guna kain cotton la dek.. kain licin tak boleh…

  48. bdx ck0wla....
    January 24, 2012 at 11:47 am

    ooo….satu lg…lgn bju 2 kne berbutang k????(bgi prmpuan)

    • January 24, 2012 at 12:00 pm

      Tak, baju sekolah biasa jer…. tak perlu lengan berbutang tu…

      Cuma kasut prep kena jenis bertutup dan warna hitam.,tak boleh pakai sandal atau selipar kecuali dlm hostel.. Lelaki pulak kena pakai t-shirt berkolar … tudung yang dibenarkan hanya putih dan hitam (dlm kawasan sekolah). Warna2 lain tak dibenarkan.

  49. bdx ck0wla....
    January 24, 2012 at 12:32 pm

    klu g mkn kt dwn mkn kne pkai kst jgk k????

    • January 24, 2012 at 1:04 pm

      Mestilah…

  50. bdx ck0wla....
    January 24, 2012 at 1:22 pm

    ksut gnew???mcm kst sk0l k???

    • January 24, 2012 at 2:16 pm

      Kalau hari biasa, bukan waktu sekolah, kasut prep jer…

  51. HAMBA JAHIL
    January 24, 2012 at 6:07 pm

    kasut prep tu kne hitam, kalau ade corak sikit x pe kan..?

    • HAMBA JAHIL
      January 24, 2012 at 6:24 pm

      aish..lupe..kalau waktu tidur, baju mesti lengan panjang ke? t shirt pendek dibenarkan tak kat asrama?

      • January 24, 2012 at 7:38 pm

        Baju utk tidur kalau lelaki kena berkolar.. lengan pendek tu tak pe.

        Kalau perempuan, dlm kawasan hostel @ bilik tu tak pe (jgn terlalu ketat @ tshirt adik atau legging) tapi kena pakai seluar panjang…

        Kasut prep kulit @ pvc (kanvas atau bertali tak boleh). Tudung jenis jilbab, tudung awning boleh dipakai masa riadah jer…

        Kena pakai stokin hitam @ skin socks utk kasut prep.

        • HAMBA JAHIL
          January 25, 2012 at 6:45 am

          tudung bawal boleh? yang boleh bawak basikal tu, basikal kite sendiri la ye? dah kalau umah kat kuala terengganu cemane la nak angkut..haha

    • January 24, 2012 at 7:32 pm

      Corak biasa2 tu tak pe kot… asal hitam dan bertutup.

  52. confused gal
    January 24, 2012 at 9:49 pm

    saya dpt tawaran ke sekolah nie..tp, x tau nk pegi ke tdk..
    dlm dilema.. :(

    • Tie
      January 24, 2012 at 9:59 pm

      Sekolah ni lebih kurang sama jer dengan SBP lain. Yang penting adik bersedia utk berjauhan dari parents, ingin berdikari, boleh menyesuaikan diri dalam keadaan teratur, …

      Memang ianya tak sama dengan sekolah harian, semuanya ada peraturan, lebih berdisiplin, tapi semuanya adalah persediaan utk menghadapi masadepan yang penuh dgn cabaran.

      Kalau adik rasa diri adik seorang yang tabah, ingin memajukan diri, suka berkawan… tinggal di SBP adalah satu pengalaman yang amat berharga… kerana selain dari menimba ilmu, dapat berkawan dengan lebih rapat sambil belajar , macam adik beradik…

      Terpulanglah… apa2 pun belajar di mana2 pun ok asal niat tu nak belajar… demi diri sendiri, keluarga dan agama.

  53. confused gal
    January 24, 2012 at 11:03 pm

    cikgu2 kt sini smuanye baru2 ke or dh b’pengalaman ?

    • January 25, 2012 at 5:55 am

      Ada yang baru tapi kebanyakannya berpengalaman …. sekarang ni bilangan guru pun dah bertambah.

  54. January 25, 2012 at 9:31 am

    Tudung bawal tak boleh la dear… nak tudung berjahit.

    Basikal tu pandai2lah angkut sendiri…. guna untuk riadah jer… bawak mangga sekali.

  55. confused gal
    January 25, 2012 at 10:38 am

    klau sy nk ambik subjek tmbhn bleh ke..? subjek tasawwur ade x kt sni?

    • January 25, 2012 at 10:57 am

      Kat sini ada 9 subjeks je.. sekolah sains, jadi tak ada subjek tasawwur

  56. hamba allah
    January 25, 2012 at 11:49 pm

    salam..tnye skit,tnds dgn bilik air kat luar dorm ke kat dlm dorm?

    • Tie
      January 26, 2012 at 5:43 am

      Kat luar.

  57. January 26, 2012 at 10:45 am

    saya sedih sgt xblh tawaran jke sbp. alhamdulillah sy dpt 8A pmr pd 22 disember tahun lps tp tahun ni xdpt tawaran pon. kwn sy dpt pergi SAHUT. sy nk sgt pergi sana dan dh bt rayuan ke sana… taktahulah dpt ke tdk.. betul ke pihak SAHUT nk 50 org lg pelajar form 4???? sy harap thn ni dpt…………..

    sy harapkan 2012 adlh thn sy bljr di sbp.. dh lama tunggu nk msk sini. semua kwn2 dh dpt msk sbp sy je tak dpt…….

    • Tie
      January 26, 2012 at 11:04 am

      Janganlah sedih sangat. Kalau dah buat rayuan, bertawakal je. Apa2 pun dapat atau tidak tawaran ke sbp ni adalah rezeki masing2. Dan ada hikmahnya. Tak semua org dapat menyesuaikan diri bersekolah di SBP . Ada yang balik, ada yang sengaja cari pasal sebab nak sekolah berdekatan dgn rumah… Ada yang kena tunggu sampai habis tahun baru dpt tukar balik ke sekolah asal.

      Habis rugi sebab segala aktiviti dia di SAHUT jadi zero.. Jadi kepada yang bernasib baik dpt tawaran, janganlah sia2kan, duit dah banyak habis selain dari masa dan ilmu.

      Kalau tidak dapat mana2 tawaran, anggaplah rezeki adik ada di tempat lain. Insyaallah, ada sesuatu yang lebih baik sedang menunggu adik. Belajar di mana2 pun sama sahaja, asal adik mengambil peluang yang ada utk memajukan diri.

      Sebenarnya kalau belajar di sekolah harian , dengan keputusan yang cemerlang itu, adik akan menjadi perhatian guru2 @ anak emas. Jadi rebutlah peluang ini, gunakan dengan menjalinkan hubungan yang rapat dengan guru2… guru2 akan sayang dan akan memberi perhatian sepenuhnya pada adik… insyaallah.

  58. HAMBA JAHIL
    January 26, 2012 at 4:48 pm

    die ade suruh bawak sampul surat plus setem kan? sampai 12 tu kenapa? untuk hantar surat kat mak ayah ea?

    • January 26, 2012 at 7:18 pm

      Ya, untuk hantar keputusan ujian (jika ibu bapa tak dapat hadir) , atau apa2 program, aktiviti dan jemputan berkenaan dengan sekolah.

      • HAMBA JAHIL
        January 26, 2012 at 11:16 pm

        oo begitu..eh xpe ke nak tanye banyak2 ni? sebab minggu depan dah nak daftar..hoho..yang mangga tu, untuk locker ke? kenape tengok gambar locker kat dorm macam xleh nak kunci gune mangga je..satu lagi nanti ahli dorm dibahagi ikut rumah sukan yang same ke? and kalau sukan, sukan ape yang ade kat sini?

        • January 26, 2012 at 11:35 pm

          Locker tu ada kunci, tak perlu mangga kot…

          Nanti masa daftar akan dibahagikan ke rumah sukan, bilik akan mengikut rumah sukan.

          Ada pelbagai jenis sukan… Sebenarnya saya ni bukan guru, cuma ibu kepada salah seorang pelajar di sana… saya buat blog ni pun dengan tidak sengaja, sebab masa anak saya masuk Sahut dulu tiada maklumat langsung tentang sahut.. jadi saya abadikan gambar2 yang saya ambil dan letakkan di sini…

          Maaflah saya tidak dapat berikan info yang lengkap kerana kurang pengetahuan… sekarang ni dah jarang update..

          Tahniah kerana dapat masuk Sahut, dah diharap dapat mengguna peluang ini sebaik2nya. :P

  59. HAMBA JAHIL
    January 27, 2012 at 7:13 am

    terime kasih la banyak2..insyaAllah akan belajar sungguh2 untuk spm n x menyusahkan mak ayah..nanti kalau ade soalan, saya tanye lagi ye? hee..thank you!

  60. hamba allah
    January 27, 2012 at 11:18 am

    sekolah nie sediakan bas x utk pelajar yang balik kg?

    • January 27, 2012 at 11:50 am

      Ada, byr duit tiket jer…

  61. confused gal
    January 28, 2012 at 7:04 am

    kt dlm dorm, ada disediakan rak buku x? pas2 klau beg besar nk ltk kt mana?

    • January 28, 2012 at 7:59 am

      Rak buku tak ada la dik. Tapi kalau adik nak bawa (DIY) yang macam kat Giant tu boleh kot… meja jepun kecik berlipat tu pun boleh bawa… ramai yang bawa utk lepak2 dan buat homework kat dorm. Ada bilik khas utk simpan beg2 besar tu… tak ingat lak namanya.. bilik bagasi kot..

  62. smiley
    January 28, 2012 at 11:15 am

    tumpang tanya, buku teks akan diberi kan? x payah bawak buku dari sekolah lame la..?

    • Tie
      January 28, 2012 at 11:25 am

      Ya, buku teks disediakan.

  63. smiley
    January 28, 2012 at 12:34 pm

    duit poket ade bagi x? bas hanya untuk pelajar yang nak balik kampung luar terengganu ke macam mane?

    • January 28, 2012 at 12:43 pm

      Setakat ni belum lagi beri duit poket. Bas tu utk Kuala Terengganu, Kemaman.. hampir semua tempat ada… cuma kena bayar harga tambang.

  64. smiley
    January 28, 2012 at 3:52 pm

    biasiswa atau bantuan tiap2 bulan pon xde ke? nanti masa daftar, duit asrama, mkn minum semua byr berape? solat kat sini berjemaah x?

    • January 28, 2012 at 4:05 pm

      Apa2 bantuan adalah umum seperti yang diterima oleh mana2 pelajar yang berkelayakan di Terengganu. Yuran makan dan apa2 bayaran ada diberitahu dlm surat tawaran, sama seperti SBP lain. Solat berjamaah di surau.

  65. smiley
    January 28, 2012 at 5:22 pm

    aik..dalam surat tawaran xde pon

    • Tie
      January 28, 2012 at 5:56 pm

      Yuran makanan dan asrama rm290 (bagi gaji bawah rm5000) dan rm790(bagi gaji rm5000 ke atas), termasuk cagaran asrama dan kebajikan.

      Koperasi rm333 ( cadar, blazer, name tag, kain tenun, baju batik, file2 baru…..), bayaran tambahan rm33.50 (utk koko, sukan dll)

      PIBG belum ditetapkan lagi… tahun lepas rm350 setahun…

      Jadi kena sediakan wang lebih sikit, ya…

  66. bdx ck0wla....
    January 28, 2012 at 8:20 pm

    s0lat lima wktu wjib kt surau kew????

    • January 28, 2012 at 9:00 pm

      Ya, surau dekat jer, tengah2 antara dewan makan, hostel dan kantin…

  67. bdx ck0wla....
    January 28, 2012 at 9:41 pm

    biasenry bgn tid0 pkl brpe???

    • January 28, 2012 at 9:52 pm

      Kul 5 am kot.

  68. Aizat Nazmi
    January 28, 2012 at 10:43 pm

    nk tnye leyh tak . ? skola niyh student brape org ek semua skali . ?

    • Tie
      January 29, 2012 at 5:49 am

      Sekarang ni dah ramai sebab ada form1, form2,form3,form4(akan daftar nanti) dan form5…. beratus juga laa… jangan bimbang, surau, dewan makan dan hostel cukup untuk menampung semua.

  69. bdak bru belajar
    January 28, 2012 at 10:48 pm

    sya akn msuk sekolah ni nnt . sya takot la . bdak-bdak kt sini ok tak . ?

    • Tie
      January 29, 2012 at 5:57 am

      Tiada apa yang nak ditakutkan. Saya tengok juniors ok jer… Kalau ada apa2 masalah boleh refer pada guru2 , BADAR (Badan Dakwah dan Rohani) dan pengawas. Kena pandai menyesuaikan diri, jangan menyombong, cuba ramahkan diri, aktif dan tonjolkan sifat2 positi, insyaallah adik akan berjaya nanti. Cuma bag pelajar lelaki pemakaian t-shirt round neck tidak dibenarkan walaupun waktu tidor. Tapi kasut prep adalah bebas (pelajar perempuan kena pakai kasut hitam)

      Tiap petang pelajar diwajibkan beriadah… ikut sukalah nak main badminton, pingpong, tennis atau setakat jogging keliling sekolah.. kalau ada basikal , bolehlah ronda2 juga.. dan akan diadakan lawatan juga peluang utk ke mana2 melalui aktiviti dan koko yang disertai.. jadi kena aktif laa…

  70. bdak prmpuan
    January 29, 2012 at 12:18 pm

    sy p0wn aq msuk sk0lh ni jgak….tkut la….dh la dtg s0rang2…x de kwn p0wn…f0rm 4 duduk se d0rm dgn f0rm brpe???

    • Tie
      January 29, 2012 at 12:28 pm

      Kemungkinan akan tinggal sedorm dgn form 5, campur2… jangan takut, ramai yang baru datang dan tak punya kenalan.. Slowly dapat kawan baik dan cuba menyesuaikan diri secepat mungkin.

  71. bdak prmpuan
    January 29, 2012 at 12:19 pm

    silap2…sy p0wn akn msuk sk0lh ni jgak…

    • Tie
      January 29, 2012 at 12:28 pm

      Tahniah.

  72. ironlady
    January 29, 2012 at 4:41 pm

    salam…boleh bawa iron sendiri x?washing machine boleh guna bila2 masa ke?berapa ringgit sekali guna?tq

    • Tie
      January 29, 2012 at 6:00 pm

      Salam, iron ada disediakan di bilik menggosok baju. Bilik pantry pun ada, jadi tiada masalah nak buat air sendiri, cerek letrik pun disediakan. Mesin basuh tu boleh guna bila2 masa, pandai2lah ikut giliran dan berkongsi dengan kawan bila nak guna. Rasanya rm2 kot.. tak ingat lak. Anak pernah cakap dulu…

  73. ironlady
    January 29, 2012 at 4:57 pm

    maaf…sambung sikit lg…prep di hostel(bilik prep) or kat sekolah(kelas)?tq

    • Tie
      January 29, 2012 at 6:03 pm

      Biasa prep tiap malam (kecuali hari cuti), diadakan di kelas… bilik prep di hostel tu boleh digunakan time cuti atau bila ada masa terluang.. Bilik tv pun ada… Tiap minggu boleh tengok wayang dlm dewan… movies bergantung kepada permintaan pelajar… Tak ingat hari apa… sorry, makcik ni selalu jer tak ingat. Anak dah gi Sahut, jadi tak dapat nak tanya dia.

  74. hamba allah
    January 30, 2012 at 1:45 am

    pd hri selasa ni pndftran utk tg 4 akn brmula..pndftran tu start kul 9 smpai kul brape?
    kalau pljr lelaki kne pkai sandal ke utk prep malam?
    prep ptg pkai bju sekolah ke bju biasa?
    tg 4 ade brape kelas?

    • Tie
      January 30, 2012 at 5:45 am

      Hmmm , saya tak pasti sampai pukul berapa, tapi kalau boleh dtglah tepat pada waktunya sebab akan diadakan taklimat utk kemudahan pelajar nanti.

      Sandal tak dibenarkan. Semua pelajar diwajib pakai kasut bertutup, cuma pelajar lelaki lebih bebas, boleh pakai kasut apa pun, namun pelajar perempuan kena pakai kasut berkulit atau pvc warna hitam.

      Baju utk prep , baju biasa jer, pakai t-shir berkolar

      Bilangan kelas tingkatan 4 tu saya tak pasti,Mungkin ada 6-7 buah kelas kot. Saya ni bukannya guru tapi cuma salah seorang ibu pelajar SAHUT.

  75. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:16 am

    sekolah ni brape kali seminggi bolek balek . ?

  76. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:17 am

    sekolah ni brape kali seminggu bru boleh balek . ?

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:19 am

      Tak sure la … bergantung kepada cuti umum.. kekadang dikumpulnya cuti umum jadi boleh balik lama sikit.. tapi kebiasaannya tiap 2@3 minggu sekali…

  77. syikin
    January 30, 2012 at 10:25 am

    berdebar pulak es0k nk pergi daftar..mula2 pergi mak lagam..tpi takde kwan..so nk try duk sini larr..sebab mak sye kata semua student form 4 semua baru2..btul ker???

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:31 am

      Betul tu, tahun ni semua form 4 student baru2.. Sebab tahun lepas cuma ambil form1, form2 dan form 4. Haa.. bawak jer pitih byk sikit, sebab kantin kat sini masakannya ok juga.. Saya dah byk kali makan, mee goreng basahnya sedap gak. Roti canai pun ada.. :)

  78. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:37 am

    hri khamis ni balik tak . ? hehe . maaf sbb tnya . sya jenis homesick .

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:42 am

      Hehe… mana boleh balik, baru je daftar, mesti ada orientasi, suai kenal.. lagipun minggu exam.. Tinggal di mana? Kalau homesick, akan dimasukkan ke Kelab Homesick, hihihi…. malu tau…

  79. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:43 am

    tinggal kt paka . hehe . sowi . tak nak msuk =-) . hehe . risau la .

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:45 am

      Ooo.. jauh juga..
      Tak per… kalau homesick nanti tak boleh nak study lak. Apa2 pun selamat maju jaya, belajar sungguh2 walaupun di sekolah mana pun… :)

  80. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:47 am

    tp hri ahd ni cuti kn . ?

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:49 am

      Tu laa… tapi anak kata ada exam. Mungkin sebab cuti CNY sebelum ni agak panjang, ia telah digantikan.. tak tahulah, kalau cuti pun kena study juga.. sebab exam ni dari Jabatan Pelajaran Terengganu utk SBP., bukan sekolah yang buat.

  81. bdak bru belajar
    January 30, 2012 at 10:51 am

    owh . maaf la tnye bnyak2 . sya berdebar sgat . biase nye dftar pkul brape ek . ? pkai bju ape mase nk dftar . ?

    • Tie
      January 30, 2012 at 10:54 am

      Err.. tadi kata tak nak study sini?
      Rasanya ada ditulis kat surat tawaran tu waktu daftar. Pakaian sekolah la…

  82. bdx ck0wla....
    January 30, 2012 at 12:07 pm

    exam 2 untk bdak f0rm 4 kew????

    • Tie
      January 30, 2012 at 12:19 pm

      Entahlah… tak kot, kat sekolah biasa bila exam? Sekarang ni musim exam bagi form5, yang lain saya tak tahu.

  83. bdx ck0wla
    January 30, 2012 at 12:21 pm

    ooo..ingt k untk f0rm 4…eh ank m.cik f0rm brpe yg sk0lh kt sahut 2???

    • Tie
      January 30, 2012 at 12:28 pm

      Form 5

  84. bdx ck0wla
    January 30, 2012 at 12:53 pm

    ooo…dia ske x sk0lh kt sahut????

    • Tie
      January 30, 2012 at 1:05 pm

      Hmm…. rasanya kalau tanya semua pelajar pun dapat jawapan yang sama, – suka sekolah kat rumah.. sebab tak perlu basuh baju dan urus keperluan diri.

      Tapi kerana dah ada ramai kawan, dan mudah belajar, senang nak refer dengan kawan2 yang lebih bijak dan guru2, anak saya sendiri beritahu lebih baik bersekolah di SAHUT dari sekolah asalnya.

      Persaingan yang sihat ini dapat meningkatkan grednya, pengetahuan pun luas, berdikari yakin pada diri sendiri (kerana setiap orang diberi peluang utk memegang jawatan tertentu), peluang utk ke mengikuti lawatan ke sekolah2 lain jika aktif samada dlm pelajaran atau sukan..

      Pendek kata pelajar2 di SAHUT ni sentiasa busy, penuh dengan aktiviti. :P

  85. smiley
    January 30, 2012 at 5:46 pm

    prestasi exam kat sni ok x?

    • February 8, 2012 at 6:40 pm

      Hmm… kalau tak silap tahun lepas Sahut dapat tempat ke 30++ dari 100++ di antara SBP seluruh Malaysia walaupun baru je mulakan persekolahan…

  86. smiley
    January 30, 2012 at 6:09 pm

    mak cik, mak saya tanye, macam mane nak buat blog? die nak promosi barang neh..haha

    • February 8, 2012 at 6:42 pm

      Guna blogspot lagi senang… google je” Blogger: Create your free Blog”, tapi bukak acc gmail dulu…

  87. aku
    February 6, 2012 at 3:59 pm

    kalau outing hujung minggu ke bndar k.berang, ada transport disediakan x? sbb sklah ank saya skrang kalau outing pun ibibapa kena datang utk bwk dia keluar,..saya rasa sedikit menyusahkan .saya bagaimanapun saya faham ini adalah utk tujuan keselamatan..ank.saya dpt offer ke sklah ini, tapi x tau lagi nk pegi ke x..skrng dia d salah sebuah sek elit trg..lagi satu, kasut prep utk plajar prempuan ialah pvc/kulit hitam, utk kelas plak mcmana?

    • February 8, 2012 at 6:49 pm

      Kalau outing ke bandar Kuala Terengganu, ada bas disediakan. Outing pun selang seminggu kot, saya tak pastilah, Pelajar2 selalunya ke Mydin dan ke Giant.. Saya biasa ambil anak saya time outing sebab dekat.Kekadang dia outing ke Kuala Terengganu bersama kawan2 dia naik bas yang disediakan. Ke Kuala Berang tak de kot sebab terlalu dekat..

      Kasut prep tu jenis tak bertumit. Boleh fesyen2 sikit tapi bukan colorful.

      Kasut sekolah jenis bertumit… Kelihatan formal, ada byk dijual di kedai kasut you, bata dll…Jenis berkulit @ pvc juga.. yang perempuan tu tidak bertali.

  88. jojo
    February 9, 2012 at 9:42 pm

    Mana peta lokasinya?

    • February 9, 2012 at 9:57 pm

      Alaahai… saya ni bukannya kakitangan sekolah ni, cuma ibu kepada salah seorang pelajar di sini…. Setakat ini saya tak ada peta.. ia terletak di Tajin, tepi jalan besar, kalau dari Kuala Berang cuma 15 minit kot…

  89. February 24, 2012 at 7:06 pm

    Assalamualaikum..nak tanya..betul ke sekolah ini dekat dengan tempat memproses ayam?

    • February 24, 2012 at 7:13 pm

      Waalaikum mussalamm….
      . Ya, tapi sedang dalam perundingan utk berpindah ke tempat lain.. dengan dengar cerita (tak pastilah samada khabar angin), sebuah sekolah vocational akan dibina di situ…

  90. February 24, 2012 at 9:20 pm

    Saya baru dapat permohonan ke sekolah ni (permohonan E-Rayuan je)… emmm… sekolah ni baru buka thn lepas kan? ade Dobi tak? hehehe…. dengar2 kate sekolah ni advance tahap tinggi?… saye ni kalau nak belajar sendiri slow sikit kot kene ade bimbingan drpd guru jugak… Selamat bekenalan yee… name saye Hafeez…. form 4… sekolah skrg di SMK Kubang Kerian 2(SMKKK2), Kelantan. sekolah pom 1 KM dari rumah… nak tinggal syg jugak…. (masih berfikir lagi)…. maaf la sebab gangggu…

    • February 24, 2012 at 9:34 pm

      Sekolah ini mementingkan disiplin dan sentiasa penuh dengan aktiviti. Sangat sesuai bagi pelajar yang minat berkawan, bersukan malah sentiasa menjalinkan hubungan dgn SBP lain dalam perlawanan persahabatan atau lain2 yang bersorak akademik.

      Bagi anak saya, dia suka belajar bersama2 dengan classmates kerana dapat berbincang, terutama dengan mereka yang lebih mahir… dapat bertukar2 info serta saling membantu bila ada keperluan.

      Terpulanglah , jika dirasakan tidak suka tinggal berjauhan dari keluarga, maka SBP bukanlah tempat nya. Di sini Dobi ada, guna syiling, ada kena ikut giliran supaya tidak berlaku salah faham.

      Guru2 di sini amatlah mesra dan tentunya akan beri kerjasama bila diperlukan.

  91. bdx ck0wla
    February 25, 2012 at 10:10 am

    sy dh 0k dh dkt cni….best la jgak sk0l cni….ari rabu nanti bdak f0rm 4 pnggln kedua nk msk…s0,kehadiran anda amt d’alu-alukan…:)

    • February 25, 2012 at 10:17 am

      Alhamdulillah…. suka dapat respond begini. Semoga terus maju, tabah dan tingkatkan usaha utk agama, bangsa dan negara. Good Luck!

  92. lilikayangan
    February 25, 2012 at 10:46 am

    nk tumpang tanya skit, skolah nim ada bdk drpd kelantan ke?

    • February 25, 2012 at 10:56 am

      Dari Kelantan? Ramai juga… Ada yang dari Terengganu, Pahang, Johor….

    • February 25, 2012 at 10:57 am

      Nak balik Kelantan pun ada disediakan bas…

  93. February 25, 2012 at 12:01 pm

    assalamualaikum . insyaAllah rabu nie saya dtg kt sane . hati mcm berbelah bahgi je . takot tak mmpu nak hadap situasi baru . saya akan cuba . harap bimbingan daripada kalian . =)

  94. February 25, 2012 at 12:06 pm

    one more , nak tnye . hehe form4 skg dh study smpai chapter wape ? korang pakai english or malay language for chemy , physic , bio ? soryyy!

  95. February 25, 2012 at 12:24 pm

    Hehe… macam best jee… ni dah kire Okey la ni…. Insyallah.. ari Rabu ni saye sampai kot… (saya drpd Kelantan)… kalau nampak Budak gemuk2,pemalu2 macam budak sesat tu… berkemungkinan saya lah tuh… saya ni suka cari kawan…. emmmm… SELAMAT BERKENALAN sekali lagi……

  96. February 25, 2012 at 1:24 pm

    saya pon dari kelantan jugak . hehe rabu nie saya datang . erm , kalo boleh taw , exam bile ye ?

  97. February 25, 2012 at 1:56 pm

    Bagus2… selamat berkenalan ANA…

  98. sofie
    February 25, 2012 at 2:11 pm

    Saya nak tanya sekolah tersebut subjek Matematik & Sains diajar dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris?

    • February 27, 2012 at 9:07 pm

      Campur2…. tapi kalau nak berbahasa inggeris dengan cikgu amat digalakkan.

  99. Takim
    February 27, 2012 at 8:50 pm

    Berapa jauh dari bandar KUALA TERNGGANU

    • February 27, 2012 at 9:09 pm

      Dalam 50km , lebih kurang 1 jam… tapi dekat je dgn bandar kuala berang (10 minit), biasa time puasa ada yang boleh keluar ke pasar ramadhan di sini.

  100. Takim
    February 27, 2012 at 9:19 pm

    ok thnks…nnti adew kwn saya yang daftar RABU nie….brapa tambang BAS ke kelantan?

    • February 27, 2012 at 9:26 pm

      Tambang bas ke Kelantan? auntie tak tahu.. biasa biro pengangkutan akan urus semuanya, cuma sediakan duit tiket bas jer.

  101. Takim
    February 27, 2012 at 9:42 pm

    makan brapew kali sehari

    • February 27, 2012 at 9:50 pm

      Biasalah kat semua SMS.. breakfast, lunch, tea break, dinner dan supper… biasa sebelum lunch tu ada recess, beli kat kantin, kot.. tak ingat dewan makan ada sediakan atau tidak.

  102. Takim
    February 27, 2012 at 9:58 pm

    adew mesin ATM x???
    brapew ye nk bwk duit dlm 1 bulan tu??

  103. Takim
    February 27, 2012 at 10:05 pm

    ok.
    thanks la AKAK ye

  104. hidayah
    March 2, 2012 at 11:20 am

    nk tnya…saya risau sgt..lelaki dan perempuan kat skolah tu bebas tak bergaul??takut sesuatu yg tidak diingini berlaku di antara lelaki dan perempuan kat sana..

    • March 2, 2012 at 11:40 am

      Semua sekolah sains ambil pelajar lelaki dan perempuan. Ada cctv dipasang, dan setiap pelajar sudah dimaklumkan peraturan bergaul. Sebab tu pelajar perempuan hanya boleh pakai tudung warna putih dan hitam (tudung warna pink, merah dibimbangi akan memerangsang pelajar lelaki), tidak dibenarkan guna minyak wangi, pakai stokin dan kasut sepanjang masa… kira pelajar perempuan memang kena jaga auratnya…

      Apa2 yang berlaku bergantung kepada pelajar itu sendiri. Jika dia dididik dengan baik oleh ibubapanya tentu dia pandailah menjaga maruah diri. Guru2 hanya dapat membimbing dan memastikan peraturan tidak dilanggar.

      Spotcheck juga dilakukan dari masa ke semasa… Jika ada kesalahan, pelajar itu akan dibuang sekolah serta merta.

  105. hidayah
    March 2, 2012 at 12:47 pm

    ok trima kasih…betul juga kata aunti..semuanya brgantung kpada pelajar itu sndiri..insyAllah tiada apa2 yg tak baik brlaku kat tempat itu.,,

  106. March 2, 2012 at 2:17 pm

    yang plg takut skrg nih… dobi!!… dengar2 khabar takde lagi… tahun ni baru start nak laksanakan….

    • March 2, 2012 at 2:19 pm

      Ya ke? Ni on9 dari mana? Outing ke? Atau balik bermalam? Nanti esok kita jumpa anak, boleh soal siasat pasal dobi tu… haha…

    • March 4, 2012 at 7:10 pm

      Dobi mungkin akan diambil alih oleh syarikat luar kot… tak sure lagi… Masih dlm perbincangan. Nak takut apa la pulak.. bukannya kena basuh baju sendiri…

  107. hidayah
    March 3, 2012 at 10:28 am

    kalau waktu prep…pelajar perempuan pakai baju kurung atau bju biasa ?

    • March 4, 2012 at 7:08 pm

      Petang pakai t-shirt lengan panjang dan seluar track pun ok..(kalau tak silap laa… sebab selalu tgk mereka pakai gitu jer…) Waktu malam pakai baju kurung , lepas isyak terus gi prep.

  108. March 4, 2012 at 12:18 am

    nak spot check kew?…. haha…

  109. ijja
    March 4, 2012 at 6:41 pm

    Hai,tie.anak i nurul athirah baru mggu lepas masuk sahut.budak selangor.tmpat ok.masaalah kena cari transport pergi dan balik.allhamdullilah guru byk membantu.transport balik ok.transport nak k asrama balik i kena fikir.bila fikir koz memang sakit,tapi bila fikir ilmu dia dapat dunia dan akhirat i redha.selamat berkenalan.

    • March 4, 2012 at 7:07 pm

      Hi Ijja, alhamdulillah, harap dia dapat menyesuaikan diri secepat mungkin. Kelmarin ada ke sana, majlis Aku Janji, tanya juga pada anak samada jumpa Athirah tu, tapi belum lagi.. tak pe laa..

      Sebenarnya belajar di mana2 pun ok jer, susah senang tu satu pengalaman dan pengajaran yang bernilai. Bukan sahaja dari segi akademik tetapi pergaulan dengan kawan2 sebaya, cara atasi masalah, dan byk lagi.

      Cuti sekolah ni dah dekat, tentu dia seronok dpt balik seminggu.. kalau dia ada kawan dari selangor dan berdekatan, mungkin boleh pakat2 naik bas sesama… terus ke Kuala Berang. Kemudian naik teksi ke Sahut.. tapi buat masa ini, biarlah hantar dulu demi keselamatan dia.

  110. hidayah
    March 5, 2012 at 3:12 pm

    ohh ptg tu bebas k nk merayap kemana mana dlm kawasan skolah?pkai ksut x?

    • March 5, 2012 at 3:24 pm

      Ptg waktu riadah pakai kasut sukan.

  111. hidayah
    March 8, 2012 at 7:37 pm

    hari ni smua plajar skolah tu boleh balik ke??

    • March 8, 2012 at 8:09 pm

      Insyaallah, jika tiada aktiviti lain.

  112. mas
    March 28, 2012 at 10:04 pm

    Adakah ruang dan peluang guru sains/biologi dari nak berpindah mengajar di sekolah ini? ada kekosongan tak? dah lama lu merantau di negeri orang….

  113. mas
    March 28, 2012 at 10:14 pm

    mas :
    Adakah ruang dan peluang guru sains/biologi dari nak berpindah mengajar di sekolah ini? ada kekosongan tak? dah lama lu merantau di negeri orang….

    ish ish….silap taip pula…pembetulan:

    Adakah ruang dan peluang guru opsyen sains/biologi nak berpindah mengajar di sekolah ini tak? ada kekosongan tak? dah lama saya merantau di negeri orang….

    • Tie
      March 29, 2012 at 2:28 am

      Maaflah, saya tak tahu, Saya ni bukan kakitangan SAHUT, cuma ibu kepada salah seorang pelajar di sini. Ada ditulis di dlm post ini.

  114. Anonymous
    April 6, 2012 at 2:07 pm

    tumpang tanya, baju sekolah bgi perempuan mcm mana? pakai kasut apa? prestasi skolah SAHUT okay tak? tahun lepas dah ada batch yg ambil spm kan?

  115. uji
    April 22, 2012 at 5:59 pm

    tmpg tanya skt, ank sy br dpt twrn di SAHUT, ada taekwando tak kat sana? TQ

    • April 22, 2012 at 6:39 pm

      Oh, saya tak perasanlah puan. Try call ofis Sahut…

  116. huhuhuh
    May 5, 2012 at 11:03 pm

    (:

  117. bdak prmpuan
    May 6, 2012 at 1:19 pm

    ari isnin ni 7.4.2012 kit0rg exam….d0akn kit0rg supaya dpt result yg gempak…huhuhu

  118. ikwan
    May 17, 2012 at 9:45 pm

    perempuan kat situ betul2 selamat ke??

    • ikwan
      July 11, 2012 at 1:21 am

      NURSYAFIQAH BNTI ABDUL KAHAR

  119. June 4, 2012 at 1:54 am

    Akak, sahut ni, intake dia macam mana? Untuk f4 tahun depan. Still depend kepada result? Harap jawab :)

  120. ikwan
    July 11, 2012 at 6:07 am

    NURSYAFIQAH BINTI ABDUL KAHAR

    • zulawati binti mat yasin
      September 6, 2012 at 11:06 pm

      Salam…boleh tak minta jasa baik pihak tuan , email kan kepada saya soalan percubaan PMR 2012. bagi tujuan rujukan untuk anak saya

      • September 7, 2012 at 12:35 pm

        W’salam.

        Sebenarnya saya hanya seorang ibu salah seorang pelajar Sahut. Tujuan saya update aktiviti SAHUT adalah kerana tiada website SAHUT sebelum ini utk dijadikan panduan bagi pelajar baru yang menerima tawaran. Mohon maaf kerana tidak dapat membantu.

        • December 17, 2012 at 1:01 am

          Salam..blog SAHUT ni mmg bnyak membantu sy…anak sy mndpt tawaran ke SAHUT tuk f1 thn dpn..

  121. December 20, 2012 at 4:26 pm

    bdk laki x leh ke pkai baju tshirt biasa n sluar 3 sku…

  122. December 20, 2012 at 4:27 pm

    *waktu mlm / tdur

  123. fietqtrie
    January 1, 2013 at 9:46 am

    nice blog…

  124. January 8, 2013 at 8:32 am

    Salam kenal…Alhamdulillah..7/1/13.br selesai mendaftar anak ke SAHUT…gambaran pertama menjejak kaki ke sini….wah!! Besonyer skola ni..br pulak..mmg jeleslah si kakak(ex imtiaz 2012) si abang (mrsm)..mmg berbeza ngan skola dieorg….si adik pun bangga gilerlah coz yg laen dah jeles…..hihihi. ..dewan makan pun mmg besolah..hope anakanda seronoklah di sini coz bkn senang kan nak dapat peluang ni…..

    • January 8, 2013 at 12:13 pm

      W’salam. Alhamdulillah. Harap anak Puan Lynn dpt menyesuaikan diri di sana. Anak saya dah pun tamat SPM, sedang tunggu result jer. Memang luas dan paling suka suasana kantin yang bebas supaya ibubapa boleh dtg melawat.

      Tak seperti di MRSM, terpaksa tunggu luar utk melawat anak. Setiap bangunan berdekatan, termasuk utk ke kelas, ke surau dan ke Dewan makan.. Disiplin di sini agak ketat, tapi ia membuatkan pelajar2 SAHUT lebih exclusive, kerana pernah ada kehadiran dari pelajar SBP lain, dapat lihat perbezaan dari penampilan.. :), sudah tentu pelajar SAHUT tampak kemas dan berdisplin.

  125. Biru
    January 16, 2013 at 6:05 pm

    Sekolah ni boleh bawak phone tak ? mintak warden simpan pun jadilah . kemudahan komputer & internet ada tak untuk budak-budak ?

    • Tie
      January 22, 2013 at 5:57 pm

      biasa nya Handphone akan diserahkan kepada warden (pada malam ahad/setelah pulang dari balik bermalam) dan pelajar2 akan diberikan handphone sebelum pulang ke kampung masing2 ..

      komputer disediakan di bilik komputer dan library …

  126. damsel
    January 21, 2013 at 1:04 am

    tudung bawal bleh ker x ? kasut kanvas x leh ker?

    • Tie
      January 22, 2013 at 5:58 pm

      tudung bawal x dibenarkan kerana kain nya jarang . kasut kanvas x dibenarkan ., kasut kulit sahaja utk ke sekolah.

    • damsel
      January 25, 2013 at 12:35 am

      abes tu, prep kene pkai tudung cmne? tgh neves nieh coz dah kene daftar selasa ni..

  127. hamba Allah
    January 21, 2013 at 6:13 pm

    kasut untuk beriadah xbleh pkai kat hitam bertali ke?

    • Tie
      January 22, 2013 at 6:03 pm

      riadah kena pakai kasut sukan (bukan kasut kanvas). prep ialah kelas persediaan utk buat homework , study group …

  128. hamba Allah
    January 21, 2013 at 6:15 pm

    *kasut hitam b’tali (perempuan),lg satu ape maksud “prep”?

  129. nurul
    January 25, 2013 at 7:01 pm

    assalamualaikum :) tumpang tnye . mse prep kne pakai tudung mcm mne ?

  130. Tie
    January 25, 2013 at 9:04 pm

    tudung warna hitam (mcm tudung sekolah putih tu) yg berjahit dan berkelim ditepi .. :)

    • damsel
      January 25, 2013 at 9:41 pm

      bleh bawa kamera ke x ? sy ingtkan bleh pkai tudung bawal..frust nyew.. :(

      • ex-student sahut
        January 28, 2013 at 10:17 am

        Boleh bawa kamera. Akak cadang bawak yang bese2 jer. Keselamatan tanggungjawab diri sendiri. Ad sebab kenapa tudung bawal xbleh pakai..

  131. nurul
    January 27, 2013 at 10:19 pm

    kalau takde tudung hitam mcm tudung skolah tu , kena pakai tudung ape ek ?

  132. ex-student sahut
    January 28, 2013 at 10:14 am

    tudung putih macam tudung skola .tapi nanti nampak pelik r sebab 99% pkai tudung hitam

  133. ASZEMI AHMAD
    March 5, 2013 at 1:02 pm

    Saya akan ke SAHUT pada 17-21 April 2013 nie utk Kejohanan Memanah SBP.
    Boleh saya dapatkan no.tel homestay berdekatan.

    Tq
    ASZEMI

  134. najieha
    March 13, 2013 at 12:33 pm

    salam…bez jugak tgk sekolah ni…mase saye fom 4 dpt twaran pergi sekolah nie…mlgnyer..parent tak benarkan saye pergi..tp,ape boleh buat…mgkin saye tak ditkdirkan pergi skolah nie..stay kat skolah lame jer..rase rugi buang peluang ni…peluang dtg skali jer…yg dpat twran prgi je skola ni…mnjmin mse dpan…=)

    • May 14, 2013 at 11:48 am

      Insyaallah… rezeki ada di mana2 sahaja. Yang penting usaha.. Semoga berjaya.

  135. Ahmad Ikmal
    May 2, 2013 at 10:40 am

    i am pelajar form 2013 :) untung dpt sekolah ni walaupun sekolah ini baru dibuka

    • Ahmad Ikmal
      May 2, 2013 at 10:41 am

      pelajar form 1
      kelas 1 sopan :p

      • May 14, 2013 at 11:47 am

        Selamat belajar.. semoga dpt timba ilmu sebanyak mungkin dan dapat menjadi insan yang mulia.

  136. bdk kl
    May 14, 2013 at 10:45 am

    bukan nak provoke. menyesal sekolah kat sini. rangking sbp antara tercorot. ingatkan lepasan sbp diberi keutamaan dapat biasiswa study oversea. member2 sekolah harian lama ramai dapat pergi nz.aus,uk result spm sama 8A. buang masa aje.

    • May 14, 2013 at 11:45 am

      Subahanaallah… ni bukan provoke dear.. ni namanya tidak tahu bersyukur.
      Ranking SAHUT sebagai sekolah SBP untuk SPM batch pertama adalah dikirakan baik kalau dibandingkan dengan SBP yang telah lama beroperasi. Rangking no 43 dari 60 SBP seluruh Malaysia.

      Keputusan SPM kamu adalah hasil usaha kamu sendiri dan juga telah ditentukan oleh ALLAH. Tawaran utk ke mana2 U pun berdasarkan kepada pencapaian kamu dalam akademik dan ko di sekolah, di samping hubungan kamu dengan ALLAH.

      Jadi, jgnlah nak salahkan sesiapa dalam hal ini. Kamu rasa buang masa di sini, , mungkin jika guru2 kamu tahu akan rungutan ini, mereka juga rasa buang masa mereka mengajar kamu .

  137. linadam
    May 15, 2013 at 8:59 am

    Adik bdk kl. mmm.. akak dapat rasai perasaan kecewa adik. Kadang-kadang luahan kekecewaan tu disalahertikan seolah-olah tidak bersyukur Tahniah dengan keputusan spm, pasti adik ni bercita-cita tinggi, lama dah terpendam tu. Apa-apa pun jangan putus asa.
    Fakta rangking sbp adik beri tu memang benar namun boleh dipertingkatkan pihak berkaitan kena usaha kuat lagi dan objektif sbp akak harap pihak pengurusan di pihak kementerian dapat menterjemahkan dengan lebih efisen.
    Sebenar akak nak share pengalaman bangun semula setelah mengalami kekecewaan seperti adik tetapi agak panjang ceritanya. Akak perlu menghormati tuan punya blog.
    Buat adik-adik di sbp peranan adik-adik semua bukan setakat cemerlang ilmu tetapi bakal tokoh terbilang mengurus, membuat dasar dan memimpin negara kita yang tercinta.

    • May 15, 2013 at 9:50 am

      Saya sendiri pernah kecewa, tapi saya tak salahkan sesiapa pun kerana saya sedar, dah bukan rezeki saya. Saya dapat gred yang lebih tinggi dari sepupu saya (bukan sama, ya..), tapi dia dpt lanjutkan pelajaran ke luar negara.. Bayangkan dia hantar surat ke saya dan bercerita betapa seronoknya di sana (sedangkan selama ini kami tak mesra pun) . Begitu rendah rasanya hati saya ketika itu. Namun.. saya tak bising2 dan marah sesiapa. Saya sambung belajar di ITM (sekarang UITM)… cuba dan usaha utk berjaya di Malaysia ini.

      Tentang ranking.. tolong lah… ini adalah sekolah baru, pertama sekali menghadapi SPM . Jangan memandang rendah pada sekolah ini dan bandingkan dengan sekolah lain yang telah lama beroperasi. Insha Allah, tentu akan dipertingkatkan lagi.

      Walaupun saya bukan kakitangan sekolah ini, saya tetap rasa tersinggung, kerana anak saya pun bersekolah di sini. . Kalau betul2 nak membantu naikkan prestasi sekolah ini, berhubung terus pada pihak yang berkenaan. Itu lebih ikhlas.. bukan menghentamnya di sini.

      Segala yang berlaku ada hikmahnya. Kalau kita tak dapat terima apa yang ditentukanNya tak tahulah nak cakap apa lagi.

  138. Norfaezah abdul manan
    May 19, 2013 at 1:58 pm

    Anak saya baru dapat tawaran ke ting 4 di SAHUT, mungkin akan mula bersekolah lepas cuti nanti. Boleh tau di tahap mana xtvt memanah SAHUT ketika ini. Sebab anak baru berjinak dengan xtvt ini. Kalau berpeluang dia nak teruskannya di SAHUT. Bagaimana dengan xtvt berkuda, ada? Terima kasih.

    • May 19, 2013 at 2:11 pm

      Terdapat kelab memanah , baru ni ada Hari kecemerlangan memanah.. saya tak pasti tahap mana sebab saya bukan kakitangan di sin. maaf kerana tak dapat membantu. Rasanya belum ada lagi xtvt berkuda.

      • norfaezah abdul manan
        May 19, 2013 at 6:00 pm

        ibubapa seperti kami yang tinggal jauh di Selangor ni, kalau datang ziarah anak, di mana paling dekat untuk tinggal dan bermalam?

        • May 19, 2013 at 6:09 pm

          Di Kuala Berang, cuma 7-10min ke Sahut. Ada hotel dan, rumah tumpangan, ada 7-11, KFC, farmasi, kedai2 utk beli brgan utk asrama dll..

  1. March 2, 2011 at 7:05 am
Comments are closed.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: